WaddGroen gaat energiecoöperatie oprichten

Wat is het?

WaddGroen heeft de eerste stappen gezet naar een energiecoöperatie. Deze coöperatie wordt gevormd door haar deelnemers (inwoners, kleine bedrijven), en gaat met een zonnesysteem lokaal duurzame energie opwekken, die wordt geleverd aan het net. De opbrengst wordt onder de deelnemers verdeeld.

Overigens zijn energiecoöperaties geen onbekend fenomeen. In 2018 groeide het aantal van 85 tot 484 (bron: www. hieropgewekt.nl), met in totaal bijna 70.000 leden. Voor Waddinxveen past het in het gemeentelijk voornemen om in 2025 25% van de energiebehoefte duurzaam op te wekken. Zie ook Energieverbruik Waddinxveen 2018. Daarom ondersteunt de gemeente de energiecoöperatie met een opstartsubsidie, en krijgen we ook van de ODMH hulp bij de oprichting.

Wat zijn de voordelen?

Als u wèl zonnepanelen wilt, maar niet kunt of mag plaatsen (u woont in een flat, monument, beschermd dorpsgezicht, schaduwdak, enz.), dan kunt u deelnemen in een energiecoöperatie. Deze zorgt voor een zonnedak, en regelt verder alles (onderhoud, verzekering, financiën). U als deelnemer weet zeker dat u de komende 15 jaar geen energieheffing hoeft te betalen over de door/voor u opgewekte en gebruikte stroom. En u draagt bij een groenere wereld.

Wat moet er nog gebeuren?

Nog veel! Wij zijn bezig met een goede locatie voor een zonnepark, maar we zijn er nog niet. De rechtspersoon is (bijna) opgericht, en ad interim zal WaddGroen de bestuursfuncties waarnemen. Wij zoeken echter nieuwe bestuurders. Daarnaast zullen er, als er eenmaal een dak en deelnemers zijn gevonden, nog veel zaken moeten worden afgehandeld: het kiezen en plaatsen van zonnepanelen, kiezen van de energieafnemer, alles inclusief contracten, enzovoort.

Kijk hier voor aanvullende informatie over het projectplan voor de energiecoöperatie.

Geïnteresseerd? Meldt u aan!

Hierbij nodigen we iedereen uit die geïnteresseerd is in deelname aan de energiecoöperatie en/of in het bieden van hulp. Meldt u zich aan via info@waddgroen.nl. Samen kunnen we van de coöperatie een succes maken!